Aftensmad

Laks i fad med æbler, porrer og gulerødder

Laks i fad med æbler

4 personer

4 stykker laks eller en lakseside
2-3 porrer alt efter størrelse, brug gerne det grønne også
1 æble cirka 100 g, gerne et madæble som for eksempel Belle de Boskoop
4 gulerødder, cirka 500 g
2 spsk olivenolie
1 citron, saften
1 dåse kokosmælk
1 spsk stærk karry
2½ dl bouillon – Herbamare eller Morga
salt og peber
dild til pynt

Tilbehør: Blomkålsris eller brune ris samt grønkålssalat

Rens porrer og gulerødder, og skær dem i grove skriver på skrå. Skær æblet i både. Rist porrer og gulerødder i olivenolie og karry i 2 minutter. Tilsæt kokosmælk og bouillon, og lad saucen koge i 3-5 minutter ved svag varme. Smag til med salt, peber og citronsaft.

Smør et ildfast fad med olivenolie, og læg fisken i sammen med æblebåde. Hæld saucen hen over, og bag fiskeretten i ovnen i 15-20 minutter ved 200 garder varmluft. Pas på, at fisken ikke bliver for tør.

Pynt fiskeretten med dild, og servér den med blomkålsris eller brune ris.


Quinoa rødbedebøffer

Quinoa rødbedebøffer

4 personer

100 g quinoa
200 g rødbede, revet
½-1 rødløg alt efter størrelse, finthakket
3 fed hvidløg, finthakket
½ spsk stødt spidskommen
½ spsk stødt koriander
2 æg
4-6 spsk mel (majs-, ris-, boghvede- eller kikærtemel)
salt og peber

Tilbehør: Grov salat og guacamole

Skyl quinoaen i koldt vand og kog den efter anvisning på emballagen. Hæld overskydende vand fra, når de er kogt. Bland de kogte quinoa med resten af ingredienserne.  Tilsæt eventuelt lidt mere mel, hvis der er behov for det. Opvarm en pande og steg bøfferne i olivenolie. Krydr med salt og peber. Form ikke bøfferne for store, da de er sværere at få gennemstegt.


Gratin med spinat

Gratin med spinat

4 personer

200-250 g blomkål, groft blendet
6-8 frosne spinatkugler
6-8 fed hvidløg, fint hakket
8 æg
1 tsk salt
lidt peber

Tilbehør: Skiver af laks, salat, dilddip og stenalderbrød

Gratin: Smør et tærtefad med olivenolie. Tø spinaten op i en gryde ved at koge det med lidt vand. Blend blomkålen, eller hak den meget fint. Blomkålen piskes sammen med æg, hvidløg, salt og peber. Rør den optøede spinat ned i æggemassen. Æggemassen hældes op i et smurt tærtefad på cirka 29 cm, og gratinen bages ved 180 grader i 25 minutter ved varmluft.


Tomattærte med bund af havregryn

Tomattærte

100 g fuldkornsrismel
100 g fine havregryn, glutenfri
2 tsk loppefrøskaller, fine
1 dl varmt vand
1 dl olivenolie
½ tsk salt

Æggemasse:

4 æg
4 dl plantedrik, havredrik eller sojadrik, naturel
salt og peber
lidt revet muskatnød, kan udelades

Fyld: 200 g små tomater og 100 g broccoli

Topping: 2 spsk sesamfrø

Bland alle ingredienserne til bunden sammen. Smør et tærtefad på cirka 29 cm. med olivenolie og kom dejen heri. Tryk den ud i formen, eller brug en børnekagerulle. Forbag bunden i 25 minutter ved 200 grader varmluft. Imens gøres fyld, æggemasse og topping klar.

Vask tomater og broccoli. Skær tomaterne i halve og broccoli i buketter. Pisk æg, plantedrik, salt, peber og muskatnød sammen. Fordel fyldet på den forbagte bund og hæld æggemassen over. Pynt med sesamfrø. Bag tærten 25-30 minutter ved 180 grader varmluft.


Madpandekager

Madpandekager

4 personer

200 g majsmel, boghvedemel eller kikærtemel eller en blanding
½ liter soyadrik eller anden plantedrik, naturel
4 æg
½ tsk salt
olivenolie til stegning

Alle ingredienserne piskes godt sammen. Lad dejen hvile i cirka 20 minutter, og begynd at gøre fyldet klar. Bag pandekagerne i olivenolie. Der bliver cirka 8 styk.

Du kan bruge forskellige rester, når du tilbereder fyldet på en pande eller i en gryde:

  • Løg, porrer, tomater, en rest kylling og tørret oregano
  • En rest chili con carne, syltede rødløg og grønt
  • Avocado, spidskål, majskerner og laks (her er fyldet koldt)
  • Gulerødder, løg og kål, fintsnittet. Svits det på panden

Karrysuppe med kylling eller kikærter

Karrysuppe

3-4 personer

2 gulerødder, cirka 200 g
1 æble, gerne et madæble
2 spsk olivenolie
1 spsk stærk karry
2 cm revet ingefær, 10-15 g
1 dåse kokosmælk
½ l bouillon, Herbamare eller Morga
¼ tsk peber
saft fra 1 citron
200 g kyllingebryst eller kikærter
1-2 tsk stødt koriander
½ tsk salt

Topping: Finthakket grønkål (2-4 blade), 1 æble i små stykker, 1 dl saltede og ristede nødder

Skræl eller vask gulerødderne og fjern æblets kernehus. Skær begge dele i terninger. Sauter dem i olie, ingefær og karry i en gryde i 2-3 minutter. Tilsæt bouillon og kokosmælk, og lad det koge i 20 minutter under jævnlig omrøring.

Skær kyllingekødet i små stykker. Drys dem med koriander og salt, og steg dem i lidt olivenolie på en varm pande i 20-25 minutter. Eller skyl kikærterne, drys dem med koriander og salt, og steg dem i lidt olivenolie på en varm pande i 5-10 minutter.

Blend suppen, tilsæt peber og smag til med citronsaft.

Skyl grønkålen og hak den fint. Skær æblet ud og vend stykkerne med lidt citronsaft. Anret kylling eller kikærter og topping i små skåle. Servér suppen.

Du kan selv tilberede saltede mandler. Kog mandlerne kort, smut dem og rist dem på en pande med lidt salt.


Kalkunbryst med sesamdrys

1 stk kalkunbryst
1 æg
2 spsk sesamfrø
20 mandler, blendet
1 spsk timian
1½ tsk paprika
1 tsk groft salt og lidt peber
4 store kartofler
1 spsk olivenolie

Tilbehør: Hvidkålssalat med karrydressing (se opskrifter på grønt) og ovnkartofler.

Pisk ægget sammen med en gaffel. Bland sesamfrø, mandler, timian, ½ tsk paprika, salt og peber. Vend kalkunbrystet i æg og dernæst i sesamblandingen. Læg kalkunbrystet i et ildfast fad og sæt stegen i ovnen ca. 1 time ved 180°. Kartofler skrubbes og halveres. De halve kartofler pensles med olivenolie, krydres med resten af paprikaen, salt og peber og bages sammen med stegen i en time.


Quinoafrikadeller

1 dl rød eller hvid quinoa
2 dl vand
1 løg
1 fed hvidløg
100 g kartofler
2 spsk havregryn eller quinoaflager
1 spsk spelt eller rismel
2 æg
evt. lidt revet citronskal
olivenolie til stegning

Løg og hvidløg hakkes fint og koges med quinoa i letsaltet vand i 15 min. Tag gryden af varmen og lad det stå og trække under låg i 5 minutter, hvorefter alt vandet burde være opsuget. Riv kartoflerne og rør dem i quinoaen sammen med havregryn, mel og æg. Smag til med salt og peber og evt. lidt revet citronskal. Form det til små frikadeller og steg dem i olivenolie i 8-10 minutter på hver side ved medium-lav varme. Pas på varmen de bliver let branket. Spises med en klassisk coleslawsalat.


Fisk med baconcrisp

100 g kalkunbacon
salt
olivenolie
3 spsk mandler
2 fed hvidløg, finthakket
1 håndfuld persille, finthakket
600 g lyssej, laks, ørred eller anden fisk uden skin og ben

Steg baconen helt sprød. Blend mandlerne eller hak dem fint. Tænd ovnen på 175 grader. Knus den sprøde bacon og bland den med mandler, hvidløg og persille. Læg fisken på bagepapir på en bageplade. Fordel baconcrispen på fisken og dryp med olivenolie. Bag fisken i den varme ovn i 15-20 minutter, eller til den er færdig.

Spis fisken med dampede grøntsager, en kålsalat eller en gulerodssalat.


Rosmarinkylling med bagte rødder

1 stor kylling – gerne økologisk
Rosmarin, frisk eller tørret
1½ kg blandede rodfrugter
1 helt hvidløg (5-6 fed)
olivenolie
salt og peber

Kyllingen smøres godt med olivenolie, krydres med salt, peber og rosmarin. Læg kyllingen i et ovnfast fad, og steg den i ovnen i 1- 1½ time ved 180 grader. Lad kyllingen hvile i 15 minutter, inden den skæres i passende stykker. Hvidløget skilles ad i fed, men beholder skrællen på. Rodfrugterne vaskes grundigt, men skrælles ikke. Skær dem i grove stykker eller stave som pomfritter, og vend dem med olivenolie, salt, peber og hvidløg. Bag rødderne ved 200 grader i 40 minutter. Pynt rodfrugterne og kyllingen med frisk rosmarin og persille.


Hellefisk med lynstegte rødder

700 g hellefisk, torsk eller rødfisk
flagesalt og groftkværnet peber
1 citron
500 g små, skrubbede kartofler
1 spsk olivenolie

Råstegte grøntsager
4 gulerødder
1 selleri
1 grøn squash
2-3 cm fint hakket ingefær
2-3 fed finthakket hvidløg
2 spsk olivenolie
½ tsk tamari (sojasauce) (købes i helsekostbutikker)
salt og peber

Drys fiskestykkerne med salt og peber, læg dem på en plade med bagepapir og lad dem trække.
Vend kartoflerne med olie og salt, og læg dem i en lille bradepande og bag dem møre i ovnen ved 200-225° en halv time eller til de færdige. Sæt fisken i ovnen og bag den med de sidste 12-15 minutter.

Skær alle grøntsagerne i 2-3 cm store tern. Varm olien i en stor pande og rist alle ingredienserne, undtagen squashterningerne, under omrøring, til de er næsten møre. Bland squashterningerne ved og rist videre, til alle grøntsagerne er sprøde og møre. Smag til med tamari, salt og peber. Server fisken på de råstegte rødder med kartofler og citronbåde.


Asiatiske fiskefrikadeller med ingefærsalat.

1 kg fiskefars
1 tsk koriander
2-3 stk røde chili
1 stor gulerod fint revet
1 tsk paprika
1 tsk karry
3 fed hvidløg, fint hakket
1 stort løg, fint hakket
2-3 spsk revet ingefær
salt og peber
2 æg
2 dl mel (fx hirse og rismel)
Kokosolie til stegning

Tilbehør: Ingefærsalat (se opskrifter på grønt) og brune ris.

Alle ingredienserne til fiskefarsen røres sammen i 5 minutter og stilles koldt mindst ½ time.
Varm kokosolien på to pander og brun frikadellerne på begge sidder. Læg dem på bagepapir i en stor bradepande og steg dem færdige i ovnen ca. 10 minutter ved 170 grader. Frys halvdelen af frikadellerne ned, så har du til en anden aften.

Pin It on Pinterest

Hjemmesiden bruger cookies. Du skal acceptere dette, for at få den bedste oplevelse på mine sider. mere information

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk