Aftensmad

Kalkunbryst med sesamdrys

1 stk kalkunbryst
1 æg
2 spsk sesamfrø
20 mandler, blendet
1 spsk timian
1½ tsk paprika
1 tsk groft salt og lidt peber
4 store kartofler
1 spsk olivenolie

Tilbehør: Hvidkålssalat med karrydressing (se opskrifter på grønt) og ovnkartofler.

Pisk ægget sammen med en gaffel. Bland sesamfrø, mandler, timian, ½ tsk paprika, salt og peber. Vend kalkunbrystet i æg og dernæst i sesamblandingen. Læg kalkunbrystet i et ildfast fad og sæt stegen i ovnen ca. 1 time ved 180°. Kartofler skrubbes og halveres. De halve kartofler pensles med olivenolie, krydres med resten af paprikaen, salt og peber og bages sammen med stegen i en time.

 

 

Quinoafrikadeller

1 dl rød eller hvid quinoa
2 dl vand
1 løg
1 fed hvidløg
100 g kartofler
2 spsk havregryn eller quinoaflager
1 spsk spelt eller rismel
2 æg
evt. lidt revet citronskal
olivenolie til stegning

Løg og hvidløg hakkes fint og koges med quinoa i letsaltet vand i 15 min. Tag gryden af varmen og lad det stå og trække under låg i 5 minutter, hvorefter alt vandet burde være opsuget. Riv kartoflerne og rør dem i quinoaen sammen med havregryn, mel og æg. Smag til med salt og peber og evt. lidt revet citronskal. Form det til små frikadeller og steg dem i olivenolie i 8-10 minutter på hver side ved medium-lav varme. Pas på varmen de bliver let branket. Spises med en klassisk coleslawsalat.

 

 

 

Fisk med baconcrisp

100 g kalkunbacon
salt
olivenolie
3 spsk mandler
2 fed hvidløg, finthakket
1 håndfuld persille, finthakket
600 g lyssej, laks, ørred eller anden fisk uden skin og ben

Steg baconen helt sprød. Blend mandlerne eller hak dem fint. Tænd ovnen på 175 grader. Knus den sprøde bacon og bland den med mandler, hvidløg og persille. Læg fisken på bagepapir på en bageplade. Fordel baconcrispen på fisken og dryp med olivenolie. Bag fisken i den varme ovn i 15-20 minutter, eller til den er færdig.

Spis fisken med dampede grøntsager, en kålsalat eller en gulerodssalat.

 

Rosmarinkylling med bagte rødder

1 stor kylling – gerne økologisk
Rosmarin, frisk eller tørret
1½ kg blandede rodfrugter
1 helt hvidløg (5-6 fed)
olivenolie
salt og peber

Kyllingen smøres godt med olivenolie, krydres med salt, peber og rosmarin. Læg kyllingen i et ovnfast fad, og steg den i ovnen i 1- 1½ time ved 180 grader. Lad kyllingen hvile i 15 minutter, inden den skæres i passende stykker. Hvidløget skilles ad i fed, men beholder skrællen på. Rodfrugterne vaskes grundigt, men skrælles ikke. Skær dem i grove stykker eller stave som pomfritter, og vend dem med olivenolie, salt, peber og hvidløg. Bag rødderne ved 200 grader i 40 minutter. Pynt rodfrugterne og kyllingen med frisk rosmarin og persille.

 

Hellefisk med lynstegte rødder

700 g hellefisk, torsk eller rødfisk
flagesalt og groftkværnet peber
1 citron
500 g små, skrubbede kartofler
1 spsk olivenolie

Råstegte grøntsager
4 gulerødder
1 selleri
1 grøn squash
2-3 cm fint hakket ingefær
2-3 fed finthakket hvidløg
2 spsk olivenolie
½ tsk tamari (sojasauce) (købes i helsekostbutikker)
salt og peber

Drys fiskestykkerne med salt og peber, læg dem på en plade med bagepapir og lad dem trække.
Vend kartoflerne med olie og salt, og læg dem i en lille bradepande og bag dem møre i ovnen ved 200-225° en halv time eller til de færdige. Sæt fisken i ovnen og bag den med de sidste 12-15 minutter.

Skær alle grøntsagerne i 2-3 cm store tern. Varm olien i en stor pande og rist alle ingredienserne, undtagen squashterningerne, under omrøring, til de er næsten møre. Bland squashterningerne ved og rist videre, til alle grøntsagerne er sprøde og møre. Smag til med tamari, salt og peber. Server fisken på de råstegte rødder med kartofler og citronbåde.

 

 

Asiatiske fiskefrikadeller med ingefærsalat.

1 kg fiskefars
1 tsk koriander
2-3 stk røde chili
1 stor gulerod fint revet
1 tsk paprika
1 tsk karry
3 fed hvidløg, fint hakket
1 stort løg, fint hakket
2-3 spsk revet ingefær
salt og peber
2 æg
2 dl mel (fx hirse og rismel)
Kokosolie til stegning

Tilbehør: Ingefærsalat (se opskrifter på grønt) og brune ris.

Alle ingredienserne til fiskefarsen røres sammen i 5 minutter og stilles koldt mindst ½ time.
Varm kokosolien på to pander og brun frikadellerne på begge sidder. Læg dem på bagepapir i en stor bradepande og steg dem færdige i ovnen ca. 10 minutter ved 170 grader. Frys halvdelen af frikadellerne ned, så har du til en anden aften.

Pin It on Pinterest

Share This